Surówka "Samo Zdrowie"
Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty
roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto
soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że
taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;)
Składniki:
- op. sałaty roszponki
- średnia kapusta pekińska
- 2-3 pomidory
- papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz
- oliwa z pestek winogron
Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów.
Życzę smacznego :)
- op. sałaty roszponki
- średnia kapusta pekińska
- 2-3 pomidory
- papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz
- oliwa z pestek winogron
Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas na połączenie się wszystkich smaków i aromatów.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz