Ciasteczka owsiano-czekoladowe
Cóż można poradzić jak się ma ochotę na coś słodkiego a do sklepu
daleko? ;) A no ja znalazłam na to sposób :) Najzdrowiej i najlepiej ,
upiec je sobie samemu w domciu :) Najszybciej może nie, bo piekąc je, musimy wygospodarować troszkę czasu, ale to nie zmienia faktu, że
radość z jedzenia jest tym lepsza, że mamy świadomość, że ciasteczka
są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba
boli :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem,olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym.
- Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem.
- Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy.
- Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier i rozpłaszczamy ręką w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę.
- Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz