Ciasteczka owsiano-czekoladowe

Cóż można poradzić jak się ma ochotę na coś słodkiego a do sklepu daleko? ;) A no ja znalazłam na to sposób :) Najzdrowiej  i najlepiej , upiec je sobie samemu w domciu :) Najszybciej może nie, bo piekąc je, musimy wygospodarować troszkę czasu, ale to nie zmienia faktu, że radość z jedzenia jest tym lepsza, że mamy świadomość, że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba boli :)


Składniki:

  • 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem,olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym.
  4. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. 
  5. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem.
  6. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy.
  7. Robimy kuleczki z ciasta, kładziemy na papier i rozpłaszczamy ręką w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę.
  8. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego :) 



Komentarze

Popularne posty