Pączki bawarskie
Muszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem
pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są
niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też
bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę
powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bitą śmietaną.
źródło : /" Krok po kroku "/
Składniki na ok. 25 pączków:
Sposób wykonania:
źródło : /" Krok po kroku "/
Składniki na ok. 25 pączków:
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 70 g cukru
- 500 g mąki
- sól
- skórka starta z cytryny
- 3 żółtka
- łyżka rumu
- 80 g masła
- olej do smażenia
- 200 g bitej śmietany
- słoik powideł śliwkowych
Sposób wykonania:
- Szklankę mleka podgrzewamy.
- W miseczce rozkruszamy drożdże z odrobiną cukru , połową szklanki mleka i 4 łyżkami mąki.
- Wszystkie składniki dobrze mieszamy , aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do drugiej miski wsypujemy resztę mąki , szczyptę soli oraz skórkę z cytryny.
- Na środku robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn.
- Dodajemy resztę mleka oraz rum.
- Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką.
- Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut.
- Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka.
- Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie.
- Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki.
- Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy , by ociekły z tłuszczu.
- Gdy ostygną kładziemy na wierzch warstwę powideł i ozdabiamy bitą śmietaną.
podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania przepisu :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńtakich jeszcze nie robiłam, bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń