Babeczki z czerwonej fasoli
W ostatnim czasie zaniedbuje troszkę bloga, gdyż ograniczam pieczenie ciast, ale od czasu do czasu coś się pojawia np. takie muffinki z fasoli czerwonej ;) Przepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Składniki: podwoiłam ilość
- 240 g fasoli czerwonej z puszki
- 100 g chudego twarogu
- 70 g ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Fasolę wylewamy na sitko i przelewamy wodą kilka razy, odsączamy. Wrzucamy do blendera.
- Następnie dodajemy pokruszony ser, olej kokosowy, aromat, mleko i jajka. Miksujemy.
- Kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę.
- Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;)
- Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza że muffinki są gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz