Śmietankowy cytrynowiec
Od czasu do czasu mam ochotę na takie słodkie co nieco. Śmietanka z galaretką na smacznym spodzie o cytrynowym posmaku. Mniam, wspaniałe ciasto na poprawę humoru gdy za oknem mroźno i tak jakoś ponuro i szaro :/
Wymiary blaszki: 22x22 cm
Temp. pieczenia : 180C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki
Spód:
Sposób przygotowania:
Spód
Wymiary blaszki: 22x22 cm
Temp. pieczenia : 180C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki
Spód:
- mąka tortowa 100g
- jajka 3 szt.
- masło 50g
- cukier drobny 100g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cytryna 1 szt.
- galaretka cytrynowa 2 opak.
- śmietanka 36% 500g
- cukier puder 30g
Sposób przygotowania:
Spód
- Zaczynamy od rozpuszczenia masła i go studzimy.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.
- W misce ucieramy jajka z cukrem na puszysty, biały krem.
- Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło.
- Dodajemy skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Na koniec pomalutku wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C, blaszkę o wymiarach 22x22cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto.
- Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka.
- Studzimy spód.
- Wyciśnięty wcześniej sok łączymy z 3 łyżkami letniej wody i nasączamy nasz spód.
- Połowę 1 opakowania galaretki rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody.
- Ostudź i wylej na głęboki talerz, wstaw do lodówki ( przygotuj ja sobie znacznie wcześniej)
- Kolejną galaretkę rozpuść w 250ml gorącej wody. Ostudź i zostaw w temp. pokojowej.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Delikatnie mieszając, wlewaj strużką ostudzoną galaretkę.
- Galaretkę z głębokiego talerza pokrój w kosteczkę ( mi to średnio wyszło , bo galaretka się mało zsiadła jeszcze, dlatego radze przygotować ją sobie wcześniej ;) i wymieszaj je z masa śmietanową.
- Przełóż krem na nasączony wcześniej spód.
- Brytfankę a ciastem schowaj do lodówki.
- Pozostałe 1/2 opakowania galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody.
- Dobrze ostudzoną wylej na wierzch ciasta. Najlepiej jak będzie już lekko tężała.
Komentarze
Prześlij komentarz