Sernik "Puszek"

Tak niewiele trzeba, aby móc cieszyć się z prawdziwej rozkoszy jaką daje jedzenie tego sernika <3 Jest niebiańsko pyszny. W smaku przypomina ptasie mleczko, jest niezwykle delikatny. Przepis znalazłam na blogu http://zjemto.blox.pl/html. W przepisie zmieniłam jedynie tylko ilość cukru i dodałam polewę :) Bardzo zachęcam do upieczenia tego sernika :)

Wymiary foremki: 24x29 cm
Temp. pieczenia 180C, 150C
Czas pieczenia: 15 minut + 90 minut


Składniki
Kruchy spód
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( użyłam ser President z kubełka) 
  • 6 jaj + 3 białka pozostałe z ciasta kruchego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek)
  • cukier waniliowy mały
  • 2 budynie waniliowe ( proszek)
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy.
  2. Następnie cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia sypiemy i ponownie siekamy.
  3.  Gdy powstanie nam kruszonka, zlepiamy całość dłońmi w kulę i chowamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciasto należy rozwałkować po całej formie równo.
  5. Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 180C na 15 minut, aby spód się zarumienił na złoty kolor.
  6. Gdy się upiecze wyjmujemy z piekarnika.
Masa serowa
  1. Składniki powinny mieć temp. pokojową.
  2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Następnie po kolei dodajemy ser, budynie, olej i na sam koniec wlewamy mleko.
  4. Wszystkie mieszamy, konsystencja masy serowej jest bardzo rzadka, ale taka ma być :)
  5. Ubijamy pianę w sumie z 9 białek z dodatkiem cukru na sztywno.
  6. Łączymy ubitą pianę z masą serową i wylewamy ją na podpieczony wcześniej spód.
  7. Sernik wstawiamy do piekarnika o temp. 180 C i pieczemy 10 minut , po czym po ok. 1o minutach zmniejszamy temp. do 150 i pieczemy 90 minut.
  8. Po upieczeniu, przy otwartych drzwiczkach sernik niech stygnie a na noc chowamy w chłodne miejsce .
Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła
Kolejność ważna:
  1. Do garnka wlać mleko.
  2. Rozpuścić cukier.
  3. Wymieszać
  4. Podgrzać
  5. Dodać pokrojone drobno masło.
  6. Rozpuścić je.
  7. Zdjąć z ognia.
  8. Wsypać kakao
  9. Energicznie mieszać.
  10. Wystudzić
Smacznego :) 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty