Torcik 3 Smaki

Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszny przepis na serniczek na zimno. Składa się z 3 warstw, czekoladowej, malinowej i śmietanowej. Pyszna, kremowa konsystencja, polecam szczególnie na upalne dni, ale nie tylko ;)

Wymiary tortownicy : średnica 26 cm



Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowo-śmietanowa:
  • 200 g malin ( mogą być mrożone)
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 500 g twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego
  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru
Sposób przygotowania:
  1. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek.
  2. Dodaj masło roztopione i wymieszaj.
  3. Masą wylep dno tortownicy, wyłożonej sreberkiem.
  4. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Maliny podgrzej aż się rozgotują.
  6. Następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek.
  7. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  8. Śmietankę ubij na sztywno.
  9. Do twarogu wsyp cukier i utrzyj.
  10. Następnie dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj.
  11. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku (4 łyżki).
  12. Dodaj do czekolady, wymieszaj.
  13. Dodaj do 1/3 masy części masy i wymieszaj,
  14. Przelej na schłodzony spód.
  15. Wstaw do lodówki.
  16. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść we wrzącej wodzie (ok.6 łyżek)
  17. Wymieszaj z musem malinowym i 1/3 masy.
  18. Wyłóż na czekoladową masę lekko już stężałą i wstaw do lodówki.
  19. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść we wrzątku, gdy przestygnie wymieszaj z pozostałą masą serową.
  20. Wyłóż na masę malinową, lekko stężałą.
  21. Wstaw całość do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za opinię. Przy okazji zachęcam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty