Ciasto "Cappuccino"
Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).
Blacha wymiary : 29 x 24 cm
Czas pieczenia: ok. 40 minut.
Składniki:
Ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Blacha wymiary : 29 x 24 cm
Czas pieczenia: ok. 40 minut.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 7 łyżek oleju
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody
- rum
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2/3 szkl. cukru
- 350 g masła
- 2,5 łyżki cappuccino orzechowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.
- Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz