Śliwki w czekoladzie

Dzisiejsza " słodkość" jest skierowana do wielbicieli mocno czekoladowych wypieków i ze względu na dodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :)

Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 50 minut




Składniki:

Na ciasto:
  • 170 g mąki
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
    Na krem:
    • 150 g masła
    • 2 żółtka
    • 2 jajka
    • 125 g cukru
    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Dodatkowo:
    • 100 g masła
    • 450 g śliwek
    • 350 ml wódki
    • 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Sposób przygotowania:
    1.  Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na klika godzin ( ja odstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :))
    2. Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu.
    3. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
    4. Jajka ubijamy z cukrem na krem.
    5. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy.
    6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto .
    7. Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika)
    8. Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
    9. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu.
    10. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej.
    11. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało.
    Krem:
    1. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na parze , aż masa zgęstnieje. ( miałam wątpliwość co do ubijanych jajek , ale ucierałam je na parze a wiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.)
    2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
    3.  Do masy dodajemy miękkie masło.
    Polewa:
    1. W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy.
    2. Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta.


    Smacznego :) 

    Komentarze

    Popularne posty