Miodownik piernikowy z kremem grysikowym

W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez parę ładnych lat, znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z Wami nim podzielę :)  Jeśli lubicie piernik i ciasto miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych )

Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie
Sposób przygotowania
  1. Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając.
  2. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki.
  3. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części.
  4. Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
  5. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
  6. Odstawić do wystygnięcia.
Krem:
  1. Zagotować mleko , wsypać kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
  2. Pozostawić krem do ostygnięcia.
  3. Utrzeć masło z miękkim cukrem .
  4. Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
  5. Placki ciasta przełożyć kremem.

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.

Dodatkowo:
  1. Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
  2. Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.

Smacznego :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty