Miodownik piernikowy z kremem grysikowym
W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez parę ładnych lat, znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z kaszy
manny. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam
właśnie ten i się z Wami nim podzielę :) Jeśli lubicie piernik i ciasto
miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto
najlepiej przygotować 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje
czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Krem:
Polewa czekoladowa:
Dodatkowo:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. miodu
- 1/2 szkl. cukru
- łyżeczka sody
- 3 jajka
- łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę goździków mielonych )
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa
- orzechy włoskie
- Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając.
- Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki.
- Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części.
- Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
- Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Zagotować mleko , wsypać kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
- Pozostawić krem do ostygnięcia.
- Utrzeć masło z miękkim cukrem .
- Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
- Placki ciasta przełożyć kremem.
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki margaryny
Dodatkowo:
Smacznego :)
mniam, pachnie świętami!
OdpowiedzUsuń