Tradycyjna babka z lukrem
Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.
Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : 50-60 minut
źródło : gotujmy.pl
Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : 50-60 minut
źródło : gotujmy.pl
Składniki:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 7 jaj
- szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- po 1/2 szkl. rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja dodałam kandyzowany cedrat )
Lukier:
- 12 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki wody przegotowanej
- kilka kropel soku malinowego
- posypka kolorowa
- Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę.
- W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem.
- Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn.
- Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego.
- Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut.
- Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia.
- Po ostudzeniu polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz