Ciasto piernikowe z jabłkami
Pyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można się oprzeć temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę.
źródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"
Wymiary blaszki: 24x28 cm
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki
źródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce"
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- szklanka cukru (dałam cukru trzcinowego)
- 4 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- łyżka miodu
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika ( dodałam 2 łyżeczki - lubię smak piernika )
- 3 średnie jabłka
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich ( nie miałam orzechów to dodałam 15 dag bakalii)
- cukier puder do posypania na wierzchu
Jajka z cukrem ubijamy tak długo , aż zrobi się piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mąkę.
Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całość mieszamy ,wylewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.
Na wierzch sypiemy cukier puder.
Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całość mieszamy ,wylewamy do blaszki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut.
Na wierzch sypiemy cukier puder.
Komentarze
Prześlij komentarz