Delicja siostry Anastazji

Ciasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne,  śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wspaniała propozycja na specjalne rodzinne przyjęcia.

Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 min. + 30 min

 


Składniki:
 
Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Ciasto kakaowe:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )
Ciasto jasne z dziurkami:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa :
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czerwona galaretka
Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe:

  1. Ubić pianę z białek.
  2. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C
Ciasto jasne z dziurkami:
  1. Ubić pianę z białek.
  2. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia).
  4. Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie.
Masa:
  1. Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem .
  2. Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
  3. Masę podzielić na pół.
Składanie ciasta

Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.

 Smacznego!



Komentarze

Popularne posty