Sernik owocowy siostry Anastazji
Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa )
Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"
Biszkopt jasny :
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa )
Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"
Biszkopt jasny :
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodać żółtka i cukier.
- Cały czas mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać.
- Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać żółtka i cukier.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą,
- Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
- Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Wkładka serowa :
Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa
Smacznego
- 600 g zmielonego sera
- 300 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy
- 6 jaj
- 150 g margaryny
- Margarynę miękką utrzeć z cukrem.
- Dodając po 1 żółtku.
- Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
- Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy ( 16g)
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
- Odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować.
- W pół szklance wymieszać cukier , cukier wanilinowy i budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń.
- Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem.
- 1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 3 galaretki truskawkowe
- Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół.
- Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu .
- Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić.
Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz