Shrek
O tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .
Wymiary blaszki : 37 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Składniki:
Biszkopt:
Masa śmietanowa:
Smacznego
Wymiary blaszki : 37 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.
- Dodajemy cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia.
- Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C.
- 1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku )
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 700 ml soku gotujemy w garnuszku .
- W 200 ml rozpuszczamy 3 budynie i dodajemy 4 łyżki cukru.
- Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.
- Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt.
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę )
- 1 galaretka agrestowa
- 2 śmietan - fixy
- duże opakowanie delicji
- Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.
- Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody ).
- Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze 2 śmietan- fixy.
- opakowanie delicji
- 2 galaretki agrestowe
- Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.
- Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).
- Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz