Sernik z truflą czekoladową
Lubicie serniki ? ja uwielbiam :) lubicie trufle ? ja uwielbiam :) to ciasto jak najbardziej jest dla Was :) blog " Moje wypieki " wszyscy uwielbiający słodkości znamy. Książkę nie każdy ma , ale ja takie szczęście mam i ją posiadam. Zapewne , to nie ostatnie ciasto z tej książki , którym się z Wami podzielę .Przeglądając sobie kartka po kartce natrafiłam na ten serniczek <3 Cudny smak , ślicznie wygląda :) Czego nam trzeba bardziej ? ;) Proponuję również zwiększyć ilość sera , gdyż jak widać na zdjęciach , masa sernikowa jest mniejsza w porównaniu z truflą :) Następnym razem tak właśnie uczynię :) Przepis już troszeczkę zmodyfikowałam w nawiasach moje zmiany .
źródło : "Moje wypieki i desery "
Temp. pieczenia 160 C
Czas pieczenia : 50 -55 minut
Wymiary blaszki : tortownica 24 cm
Składniki:
Ciasto :
źródło : "Moje wypieki i desery "
Czas pieczenia : 50 -55 minut
Wymiary blaszki : tortownica 24 cm
Składniki:
Ciasto :
- 500 g zmielonego twarogu ( ja użyłam sera z wiaderka Włoszczowa )
- 3 jajka
- 125 g drobnego cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki )
- 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii )
- 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy )
- 500 ml kremówki 30 %
- 400 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki )
Sposób przygotowania :
Ciasto:
Smacznego
Ciasto:
- Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ).
- Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową .
- Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez ok. 50 - 55 minut.
- Wierzch serniczka powinien być sprężysty i ścięty.
- Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy.
- Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę .
- Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier.
- Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość .
- Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz