Seromakowiec
Pyszne połączenie sera z makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim poście podawałam przepis na roladę makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę makową . Do tej pozostałej masy dodałam tylko czekoladę zmielone migdały.
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 25 minut + 60 minut
Temp. pieczenia : 175 C
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 25 minut + 60 minut
Temp. pieczenia : 175 C
Składniki:
Masa makowa :
Masa serowa:Masa makowa :
- 2 szklanki gotowej masy makowej
- 1 szklanka zmielonych na miał migdałów
- 50 g ciemnej czekolady
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 500 g śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3 razy ( użyła ser z wiaderka Włoszczowa )
- ziarna z 1 laski wanilii
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
Smacznego
Masa makowa:
- Masę makową wymieszać ze zmielonymi migdałami ( zmieliłam blenderem).
- Dodać roztopioną czekoladę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , wlać likier.
- Delikatnie pomieszać wszystkie składniki.
- Masę makową wyłożyć na blaszkę pokrytej papierem do pieczenia. 1/4 część masy można odłożyć ( ja tak zrobiłam)
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C i zapiec ok. 25 minut.
- Do sera dodać ziarenka z laski wanilii, cukier , mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę.
- Taką masę serową wylewamy na podpieczony spód makowy. Wykładamy 1/4 część masy makowej i wykałaczką robimy esy floresy w masie .
- Przed włożeniem do piekarnika zakryłam tortownicę folią aluminiową.
- W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut.
- Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut.
- Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach )
Komentarze
Prześlij komentarz