Placki Ciamalaga
Dość ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki
śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i
czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to,
jak się narobić i zmęczyć , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za
wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań
kulinarnych :)
Składniki:
10 ziemniaków
2 jajka
ćwiartka czerwonej kapusty
pęczek szczypiorku
1 cebula
ok. 20 dag żółtego sera
6 łyżek mąki
1 łyżka maggi
Przygotowanie:
Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy i blenderem szatkujemy na dość małe części.
Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Całość wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Ścieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.
Do smaku można dodać jeszcze łyżkę maggi.
Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki się nie przypiekły a w środku były upieczone .Po smażeniu położyć na ręczniku papierowym ,aby wciągnął ewentualny tłuszcz z placków.
Smacznego :)
Składniki:
10 ziemniaków
2 jajka
ćwiartka czerwonej kapusty
pęczek szczypiorku
1 cebula
ok. 20 dag żółtego sera
6 łyżek mąki
1 łyżka maggi
Przygotowanie:
Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy i blenderem szatkujemy na dość małe części.
Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Całość wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Ścieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.
Do smaku można dodać jeszcze łyżkę maggi.
Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu , aby placki się nie przypiekły a w środku były upieczone .Po smażeniu położyć na ręczniku papierowym ,aby wciągnął ewentualny tłuszcz z placków.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz