Sernik dyniowy z polewą kajmakową
Kto ma dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)
Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut
Składniki:
Spod:
Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut
Składniki:
Spod:
- 180 g herbatników czekoladowych
- 100 g masła
- 20 g mielonych orzechów
- 5 jaj
- 170 g trzcinowego cukru
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 300 g puree z dyni
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- puszka gotowego kajmaku
- 3 łyżki mleka albo kremówki
Sposób przygotowania:
Spod:
Spod:
- Herbatniki pokruszyć walkiem.
- Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami.
- Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.
- Wstawić na 3 godziny do lodówki.
- Żółtka z zmiksować z cukrem.
- Dodać twaróg, a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
- Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową.
- Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy.
- Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
- Po upieczeniu polewamy kajmakiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz