Sernik dyniowy z polewą kajmakową

Kto ma dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;)

Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 50-60 minut






Składniki:
Spod:

  • 180 g herbatników czekoladowych
  • 100 g masła
  • 20 g mielonych orzechów
Masa serowa:
  • 5 jaj
  • 170 g trzcinowego cukru
  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 300 g puree z dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny


    Polewa:
    • puszka gotowego kajmaku
    • 3 łyżki mleka albo kremówki
      
    Sposób przygotowania:
    Spod:
    1. Herbatniki pokruszyć walkiem.
    2. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami.
    3. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice.
    4. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
    Masa:
    1. Żółtka z zmiksować z cukrem.
    2. Dodać twaróg, a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i na małym ogniu gotować z małą ilością wody, uważając ,aby się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać.
    3. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową.
    4. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy.
    5. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
    6. Po upieczeniu polewamy kajmakiem.


    Smacznego :)

    Komentarze

    Popularne posty