Czekoladowiec bez mąki
Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady.
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:- 5 jaj
- 170 g cukru
- 220 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 g mielonych migdałów
- płatki migdałowe
- cukier puder
- Jajka ubijamy na puszystą masę.
- Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Masło kroimy na małe kawałeczki,dodajemy do czekolady i rozpuszczamy.
- Masę czekoladowa przelewamy do miski z ubitymi jajkami i mieszamy,aż do jednolitej konsystencji.
- Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały.
- Blaszkę wstawiamy na chwilkę do lodówki w celu jej schłodzenia.Pokrywamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Pieczemy ok. 30 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu, posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz