Miodownik z dwiema masami
Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3 x 20 minut
Składniki:
Ciasto:
Smacznego :)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3 x 20 minut
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 200 g masła
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- orzechy włoskie ( do dekoracji)
Masa 1:
- szklanka mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
Masa 2:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Ciasto:
- Przesiewamy mąkę z sodą.
- W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
- Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
- Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
- Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
- Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
- Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
- Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
- Z podanych składników gotujemy budyń.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
- Odstawiamy do zastygnięcia.
- Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)
Komentarze
Prześlij komentarz