Miodownik z dwiema masami

Lubicie ciasta miodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;)

Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia: 3 x 20 minut






Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • orzechy włoskie ( do dekoracji)
Masa 1:
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Masa 2:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

    Sposób przygotowania:
    Ciasto:
    1. Przesiewamy mąkę z sodą.
    2. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem,cukrem i mlekiem.
    3. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto.
    4. Wkładamy na 24 godziny do lodówki.
    5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.
    6. Każda z części wałkujemy na placek 24x29 i pieczemy 3 placki po ok. 20 minut w temp. 180 C
    Masa z kaszy:
    1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kasze, gotujemy cały czas mieszając,aż do zgęstnienia.
    2. Po wystudzeniu masy,margarynę ucieramy z cukrem pudrem.
    3. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny.
    Masa budyniowa:
    1. Z podanych składników gotujemy budyń.
    2. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Miodownik z dwiema masami:
    1. Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
    2. Odstawiamy do zastygnięcia.
    3. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :)

    Smacznego :) 

    Komentarze

    Popularne posty