Pyszne pączki
W ostatni dzień karnawału u nas pączki :) Tak, wiem,wiem że nie możecie już na nie patrzeć,ale w tłusty czwartek nie było czasu i zjadłam ich tylko 3 ;) Dzisiaj zamierzam poprawić wynik w ilości ich zjedzenia :D Wyszły pulchniutkie i mięciutkie, zatem nie będzie żadnego problemu ;) Jeszcze zdążycie je usmażyć:) Zatem zapraszam do pracy :)
Składniki na ok. 36 pączków:
Sposób przygotowania:
Składniki na ok. 36 pączków:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- 6 żółtek
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozczynu. Odmierzamy dokładnie ilość drożdży,rozkruszamy je i rozcieramy z cukrem.
- Dodajemy łyżeczkę mąki i wlewamy wcześniej podgrzaną szklankę mleka.
- Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut ( kiedy jego powierzchnia się wybrzuszy tzn. że jest już dojrzały)
- Do rozczynu dodajemy ubite wcześniej żółtka z cukrem pudrem, przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło.
- Wszystkie te produkty powinny mieć taką samą temperaturę.
- Całość dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym.
- Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
- Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
- Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki.
- Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut.
- Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu,aż pączki nabiorą brązowego koloru.
- Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu.
- Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz