Jabłecznik z kolorowym biszkoptem
Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim
ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym
albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis
dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę
zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
Masa jabłkowa:
Ciasto kruche:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
- łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 150 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)
- 1 łyżka kolendry mielonej
Ciasto kruche:
- Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę.
- Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.
- Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .
- Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).
- Ubić pianę na sztywno.
- Dodać cukier puder i dalej ubijać.
- Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.
- Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao.
- Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .
- Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.
- W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych.
- Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.
- Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie.
- Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C .
Komentarze
Prześlij komentarz