Karpatka
Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :)
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 25-30 minut
Wymiary blachy: 32x24 cm
Ciasto:
Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 25-30 minut
Wymiary blachy: 32x24 cm
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 szklanka maki pszennej
- 5 jaj
Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.
Krem:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 200 g masla
Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń.
Karpatka:
Upieczone blaty przekładamy kremem.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml śmietanki albo z mlekiem)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz