Karpatka

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :)  

Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 25-30 minut
Wymiary blachy: 32x24 cm




Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maki pszennej 
  • 5 jaj
Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy.
Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.


Krem:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g masla
Z podanych składników gotujemy budyń i studzimy.
Ucieramy miękkie masło, po trochu dodajemy wcześniej przygotowany budyń.

Karpatka:

Upieczone blaty przekładamy kremem.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml śmietanki albo z mlekiem)


Smacznego




Komentarze

Popularne posty