Pierożki serowe z jabłkami
Przepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im specyficzny smak, są niezwykle chrupiące. Z miłą chęcią powróciłam do nich po paru latach. Jest to też świetna propozycja na pikniki, spotkania na powietrzu. Bardzo polecam przepis :)
Składniki:
Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem.
Lukier:
250 g cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
sok z cytryny
Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskać gładką, gęstą masę )
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g margaryny
- 250 g sera twarogowego
- 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek)
- cukier puder
- cukier waniliowy
Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem.
Lukier:
250 g cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
sok z cytryny
Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskać gładką, gęstą masę )
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz