Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami
Nie pytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi, więc mąż pomógł mi przy jej przygotowaniu.Troszkę ją zmodyfikowaliśmy, tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu.
Składniki:
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- 1 cebula czerwona
- łyżka oleju
- 150 ml majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz biały
Sposób przygotowania:
- Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny.
- Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw )
- Jajka ugotować na twardo.
- Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą.
- Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach .
- Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę .
- Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu.
- Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka.
- Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu.
- Udekorować pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz