Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami

 Nie pytajcie mnie o smak tej sałatki , bo śledzi nie jadam, ale mąż i część mojej rodzinki je lubi, więc mąż pomógł mi przy jej przygotowaniu.Troszkę ją zmodyfikowaliśmy, tzn. dodaliśmy ogóreczki kiszone i zwiększyliśmy ilość płatów śledziowych i jajek. Powiem jedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu.




Składniki:
  • 4 płaty śledziowe
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 1 burak
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1 cebula czerwona
  • łyżka oleju
  • 150 ml majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz biały
Sposób przygotowania:
  1. Śledzie namoczyć w wodzie ok. 4 godziny.
  2. Buraka , marchew i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( buraka oddzielnie , żeby nie zafarbował warzyw )
  3. Jajka ugotować na twardo.
  4. Po wyznaczonym czasie śledzia osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość grubą kostkę i układamy na dnie miski. Skrapiamy oliwą.
  5. Warzywa i jajka oddzielnie ścieramy na tarce o dużych oczkach .
  6. Na warstwę śledzia , układamy pokrojoną w kostkę cebulę .
  7. Następnie warstwa ogórka kiszonego , którą przekładamy cienką warstwą majonezu.
  8. Na majonez starte buraki i ziemniaki, warstwa majonezu , starta marchew i starte jajka.
  9. Proponuje między warstwy , dodać odrobinkę soli i pieprzu.
  10. Udekorować pokrojoną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty