Sernik na ciemnym spodzie

Serniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.

Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 1 godziny




Składniki:Ciast
  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g margaryny
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • zapach rumowy
Masa serowa
  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Sposób przygotowania 
Ciasto:

  1. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.
  3. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
  1. Masło rozpuść i ostudź.
  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem.
  3. Dodaj twaróg , wymieszaj.
  4. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty