Sernik na ciemnym spodzie
Serniki uwielbiałam , uwielbiam i będę uwielbiać :) Mogłoby się wydawać , że sernik składa się z sera i że każdy przepis na niego powinien smakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.
Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 1 godziny
Składniki:Ciasto
Ciasto:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 1 godziny
Składniki:Ciasto
- 1,5 szkl. mąki
- 120 g margaryny
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach rumowy
- 1 kg twarogu z kubełka
- 6 jajek
- 150 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Ciasto:
- Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj.
- Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.
- Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem.
- Dodaj twaróg , wymieszaj.
- Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz