Sernik z polewą kajmakową

Od dawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektować wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotować spód z herbatników, miodu i  masła. A oto przepis :)





Blacha o średnicy 22 cm - 24 cm

Składniki: Spód 
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 70 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
Nadzienie:
  • 800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego sera
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml kremówki
Składniki na spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia.
Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz. 

Polewa na sernik:
  • puszka masy kajmakowej
  • 4 łyżki kremówki
  • zmielone orzechy do posypki
Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówką. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik. Posypujemy zmielonymi orzechami. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień . Cierpliwości życzę i smacznego :)






Komentarze

Popularne posty