Tort chałwowy





Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)

Tortownica : średnica 26 cm






Składniki:
Jasny biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ( 8g)
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa chałwowa:
    • 2 szkl. mleka
    • 200 g masła
    •  250 g chałwy
    • 3 żółtka
    • 1op. cukru waniliowego (16g)
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%)
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    Ponadto:
    • tłuszcz do wysmarowania foremki
    • 100 g sezamu
    • gorzka czekolada 
    • orzechy włoskie
    Sposób przygotowania

    Jasny biszkopt:
    1. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem .
    2. Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.
    3. Piec w temp. 180 C przez 25 minut.
    Ciemny biszkopt:
    1. Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao.


      Masa chałwowa:
      1. 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką.
      2. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować.
      3. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
      4. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
      Tort chałwowy:
      1. Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy.
      2. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego.
      3. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi.
      Porada:
      Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina . 



        Smacznego




        Komentarze

        1. Witaj. Napewno wypróbuj ten tort bo uwielbiam challenge. Nie pośpiechu tylko sezonem. Reszta przepisu jak dla mnie.Pozdrawiam .Maria

          OdpowiedzUsuń

        Prześlij komentarz

        Popularne posty