Tort chałwowy
Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach. Czy mi się udało ? nie skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :)
Tortownica : średnica 26 cm
Składniki:
Jasny biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego ( 8g)
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
- 2 szkl. mleka
- 200 g masła
- 250 g chałwy
- 3 żółtka
- 1op. cukru waniliowego (16g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Ponadto:
- tłuszcz do wysmarowania foremki
- 100 g sezamu
- gorzka czekolada
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Jasny biszkopt:
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem .
- Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm.
- Piec w temp. 180 C przez 25 minut.
Ciemny biszkopt:
- Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki dodać należy kakao.
- 1/2 szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką.
- Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować.
- Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
- Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę.
- Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy.
- Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego.
- Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi.
Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina .
Witaj. Napewno wypróbuj ten tort bo uwielbiam challenge. Nie pośpiechu tylko sezonem. Reszta przepisu jak dla mnie.Pozdrawiam .Maria
OdpowiedzUsuń