Ciasto Krówka - rewelacja
Od samego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 190 C
Składniki:
Ciasto miodowe :
Masa śmietankowa:
Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 190 C
Ciasto miodowe :
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 100 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl. cukru
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % )
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 op. śmietan fixu
- 200 g orzechów włoskich
- 1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:
- Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę.
- Zagnieść ciasto.
- Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna.
- W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut.
- Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody.
- Poczekać aż galaretka ostygnie.
- Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać cukier puder.
- Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy.
- Następnie przykryć drugim plackiem miodowym.
- Na wierzch wylać masę kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )
- Posypać orzechami włoskimi na sam koniec.
Super wygląda Twoje ciasto, domyślam się, że smakuje rewelacyjnie. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńTylko na jakiej wielkości blaszki podane są te proporcje składników?
OdpowiedzUsuńWymiary blaszki to 24x29 cm :)
UsuńPiec na blaszce wysmarowanej tłuszczem czy lepiej wyłożonej papierem? ��
OdpowiedzUsuńWystarczy papier do pieczenia :)
Usuń