Bułeczki z budyniem
Dzisiaj propozycja dla miłośników drożdżówek ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy ,ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :)
Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek
Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 150 ml mleka
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
- szczypta soli
- budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu)
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
- Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstość śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż odrobinę ciasta i ugnieć palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu.
O mniam, musiały smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuń