Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym
Na obiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem.
Składniki: dla 4 osób
Sposób wykonania:
Składniki: dla 4 osób
- 4 cukinie
- cebula
- 60 dag mielonego mięsa
- 30 dag ryżu
- 300 ml bulionu
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki
- ok 2 szkl. mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej
Sposób wykonania:
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami.
- Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duś ok. 15 minut. , dopraw.
- Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
- Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
- Sosem polej cukinię , połóż na nich kawałki pomidora. Przykryj i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz