Czekoladowe ciasto z truskawkami
Dawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo
smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim
kremem.
Wymiary blaszki: 24 x 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 minut
Składniki:
Dodatkowo:
Ciasto :
Krem:Wymiary blaszki: 24 x 28 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 minut
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego 16 g
- 120 g mąki
- 20 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 250 g masła
- 250 g truskawek
Dodatkowo:
- galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- 20 g pistacji
Ciasto :
- Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym.
- Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą.
- Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.
- Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.
- Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem.
- Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
- Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu.
- Krem przykrywamy drugim blatem
- Wierzch smarujemy resztą kremu.
- Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście.
- Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki .
- Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
- Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Posypujemy posiekanymi pistacjami .
- Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz