Jagodzianki
Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy
. Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i
przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka ,
aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je
ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie
odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również
takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je
po raz pierwszy ale nie ostatni :)
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Składniki:
- 650 g mąki pszennej + 200 g do podsypania
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 400 ml mleka
- 130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek )
- 500 g jagód
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej )
- 12 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki letniej wody
Sposób przygotowania:
- Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże i wlewamy do nich szklankę mleka, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia .
- Do pozostałego mleka dodajemy serek i rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku.
- W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy.
- Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej.
- Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut )
- Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy.
- Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić .
- Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką.
- Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru.
- Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem.
jak tu przejść obok takich pięknych jagodzianeczek!?
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/