Karmelowa tarta ze śliwkami
Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a
aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Pyszny, aromatyczny dodatek do kawy i herbaty :)
Polecam.
Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Spód:
Sposób przygotowania:
Spód:
Polecam.
Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Spód:
- 400 g herbatników
- 5 łyżek cukru
- 180 g masła
- skórka otarta z całej cytryny
- 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych
- 600 g śliwek
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Spód:
- Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.
- Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.
- Wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C
- Wyjąć i ostudzić.
- Śliwki umyć ,odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.
- Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.
- Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.
- Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
- Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .
Wygląda bardzo fit ;D
OdpowiedzUsuń