Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką
Dla wszystkich tych którzy urlop maja już za sobą ;) ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną
chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma
potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania.
Blaszka wymiary : 37 x 25 cm
Czas pieczenia: ok. 55 minut
Temp. pieczenia : 185 C
Składniki:
Sposób przygotowania:
Blaszka wymiary : 37 x 25 cm
Czas pieczenia: ok. 55 minut
Temp. pieczenia : 185 C
Składniki:
- pół kg jagód
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła ( 200 g )
- 80 dag mąki pszennej
- 2 op. suszonych drożdży
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki drobno posiekanych migdałów
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- tłuszcz i bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło się rozpuści, przestudź. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagnieć ciasto.
- Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz ostatnie jajko. Zagnieć kruszonkę . Włóż ją do lodówki. Jagody umyj. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło.
- Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem , aby wierzch ciasta zbyt się nie przyrumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz