Sernik na zimno " Stracciatella "
Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z
bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i
ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową
zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik
był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na
początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim
błędzie :) uffff na szczęście .
Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 30 minut
Składniki:
Masa serowo - śmietanowa
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Masa serowo - śmietankowa :
Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 30 minut
Składniki:
Masa serowo - śmietanowa
- 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka )
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny (dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek)
- cukier wanilinowy ( 16 g )
- 1 gorzka czekolady
- 1/2 szkl. wody
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie czekoladowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 125 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
- W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia.
- Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy .
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut .
Masa serowo - śmietankowa :
- Ubijamy zimną śmietankę .
- Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym .
- Do sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy.
- Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny )
- Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową .
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę .
- Mieszamy do zgęstnienia .
- Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa placki.
- Na 1 część wystudzoną wylewamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.
- Polewamy polewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Komentarze
Prześlij komentarz