Sernik z wiśniami

Wspaniały sernik z wiśniami, aksamitna, kremowa struktura sera na jasnym spodzie. Wy też tak uwielbiacie wszelkiego rodzaju serniki? Ja mogłabym jeść codziennie ;) Bardzo polecam :)

Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut  , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C



Składniki:
Spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła mocno schłodzonego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
 
Masa serowa:
  • 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g )
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 200 g cukru 
  • 100 g masła
  • 8 jaj
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 12 %
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Spód:
  1. Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać.
  2. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem.
  4. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty)
Masa serowa 
  1. Ser mielimy 3 razy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
  4. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy.
  5. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego.
  6. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka.
  7. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej.
  8. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie.
  9. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.
  10. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  11. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty