Sernik z wiśniami
Wspaniały sernik z wiśniami, aksamitna, kremowa struktura sera na jasnym spodzie. Wy też tak uwielbiacie wszelkiego rodzaju serniki? Ja mogłabym jeść codziennie ;) Bardzo polecam :)
Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C
Składniki:
Spód
Masa serowa:
Spód:
Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C
Składniki:
Spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła mocno schłodzonego
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g )
- 500 g wiśni bez pestek
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 8 jaj
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3 łyżki śmietany 12 %
- wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa
Spód:
- Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać.
- Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po wyznaczonym czasie,ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać widelcem.
- Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty)
- Ser mielimy 3 razy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
- Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy.
- Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego.
- Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka.
- Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej.
- Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie.
- Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.
- Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz