Chili con carne
Jedno z ulubionych dań mojej rodzinki jest Chili con carne. Bardzo
pożywne i sycące danie. W zależności od tego czy lubimy bardziej ostre,dodajemy więcej ostrej papryki i gotowe ! Jest to szybka propozycja
kolacjo-obiadowa do zrobienia w tygodniu po przyjściu z pracy :) Na taką pogodę jaką widać za oknem w sam raz.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- 2/3 szkl. bulionu
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę ,dodajemy pokrojony dość drobno czosnek i szklimy na łyżce oliwy.
- Wykładamy mięso na patelnię do cebulki z czosnkiem i smażymy ok. 10 minut , mieszając w taki sposób , aby rozdrobnić je na małe kawałki.
- Wsypujemy osączoną z zalewy kukurydzę , czerwoną fasolę oraz pomidory z puszki.
- Wlewamy bulion , dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i ostrą według uznania.
- Mieszamy wszystkie składniki i dusimy kolejne 10 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz