Migdałowe księżyce
Niesamowicie kruche ciasteczka, niezwykły smak, nadaję w tym przypadku przyprawa do piernika. Na popołudniową porę w deszczowa niedzielę pasują idealnie. Bardzo polecam
wypróbować.
Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : ok. 25 minut
źródło : " Gotuj krok po kroku "
Składniki:
Sposób wykonania:
Temp. pieczenia : 170 C
Czas pieczenia : ok. 25 minut
źródło : " Gotuj krok po kroku "
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów
- 180 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru do dekoracji
Sposób wykonania:
- 200 g mąki przesiać .
- Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.
- Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło.
- Produkty zagniatamy na jednolitą masę.
- Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki.
- Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca.
- Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.
- Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
- Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku.
Musiały pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka to najlepszy deser na świecie <3 Pozdrawiamy - DaPietro
OdpowiedzUsuń