Sernik z masą kajmakową
W taki dzień jak dzisiaj, nie liczę kalorii, ten serniczek jest po prostu tak pyszny że zapominamy o wszelakich dietach ;) Jest tak
delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą
kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa
rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam
nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka
dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy.
Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;)
Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 - 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Na ciasto:
Sposób przygotowania:
Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;)
Wymiary tortownicy : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 45 - 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Na ciasto:
- 100 g margaryny
- szklanka mąki
- żółtko
- 2 łyżki kakao i cukru
- 50 g masła
- 750 g sera białego zmielonego może być z kubełka
- 100 g cukru
- 4 jajka
- opakowanie sermixu
- 125 ml mleka
- 250 g gotowej masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść.
- Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj ser, miękkie masło, sermix i mleko. ( zamiast sermixu dodałam mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszałam i wlałam do masy serowej).
- Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem.
- Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika tylko piekarnik wyłącz i zostaw do wystygnięcia najlepiej całą noc .
Komentarze
Prześlij komentarz