Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem
pomidorowym,ale można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie
wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;)
Składniki na gołąbki:
- 1 włoska kapusta
- 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 saszetka ryżu
- 1 całe jajko
- 4 liście laurowe
- pieprz mielony
- sól
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .
W międzyczasie przygotować sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.
Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam się farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całość zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek,sól,pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut .
Składniki na gołąbki:
- 1 włoska kapusta
- 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 saszetka ryżu
- 1 całe jajko
- 4 liście laurowe
- pieprz mielony
- sól
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .
W międzyczasie przygotować sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.
Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam się farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całość zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek,sól,pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut .
aż zatęskniłam za gołąbkami... <3
OdpowiedzUsuń