Bałkańska musaka
Dzisiaj u nas na obiad bałkańska musaka. Muszę przyznać, że to co
nowe nie znaczy złe :) Zapowiada się pyszne danie , bakłażany sprawiają, że
smak dania jest niezwykle delikatny,
Musaka nadaje się w sam raz na niedzielny obiad, porcji starczy dla 6 osób.
Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- 2 małe bakłażany
- 5 większych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C
Smacznego:)
Składniki:
- 1 duża cebula
- oliwa
- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
- 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz mielony
- 2 małe bakłażany
- 5 większych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g tartego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz