Ciasto kajmakowe
Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową ,a
na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym
lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstać,dzięki czemu lekko mięknie .Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"-
było za dobre ;)
Foremka : 28 x 24 cm
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 2 x 20 minut
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
150 g płynnego miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem
2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta :
Wymieszać mąkę z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania ,stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto ciemne.
Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy połowę uprażonych,posiekanych orzechów (100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami,które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.
Smacznego :)
Foremka : 28 x 24 cm
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 2 x 20 minut
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
150 g płynnego miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem
2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta :
Wymieszać mąkę z sodą i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania ,stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam sposób przygotowujemy ciasto ciemne.
Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy połowę uprażonych,posiekanych orzechów (100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami,które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz