Mini pączusie
Na dzisiejszy deser przygotowałam takie oto małe kuleczki :) Pączuszki wyszły mięciutkie, puszyste i naprawdę pyszne. Bardzo polecam na jesienne wieczory :)
Składniki:

Składniki:
- 3,5 czubatej szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 żółtek
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie.
- Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól.
- Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego )
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia .
- Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości kulki i wrzucamy partiami do gorącego oleju, smażymy na złoty kolor.
- Po wyjęciu z oleju , pączki układamy na ręczniku kuchennym aby odsączyć je z tłuszczu.
- Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
jakie smakowite!
OdpowiedzUsuń