Murzynek
Lubię takie szybkie i pyszne ciasta jak ten murzynek o niesamowicie czekoladowym smaku. Do wykonania ciasta nie potrzeba dużo składników. Ciasto zawsze wychodzi. Jego przygotowanie jest bardzo proste dlatego polecam mało doświadczonym kucharkom ;)
źródło: " Ciasta i desery czekoladowe"
Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 50-55 minut
Składniki:
źródło: " Ciasta i desery czekoladowe"
Wymiary blaszki: keksówka
Temperatura pieczenia: 180C
Czas pieczenia: 50-55 minut
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła 200g
- 1/2 szklanki śmietany ( dałam serek waniliowy o smaku białej czekolady)
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania na wierzch
- Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę.
- Następnie dodać kakao, śmietanę, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Ucierać do momentu aż ciasto zrobi się całkowicie gładkie.
- Ciasto przekładamy do podłużnej formy keksówki.
- Pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180C
- Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
o tak, u mnie też murzynek jest kultowym ciastem :)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego męża :-) Wypróbowałam już tyle przepisów. Twój również znajdzie u mnie swoje miejsce :-)
OdpowiedzUsuńCudowny klasyk :)
OdpowiedzUsuń