Serniczek na zimno

Aby nieco osłodzić sobie brzydką aurę na dworze, postanowiłam przygotować na weekend taki oto serniczek na biszkopcie. Na wierzch ja dałam brzoskwinie, borówki i wiśnie kandyzowane. Efekt wyszedł znakomity. 

Wymiary blaszki: 24x28
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 20-25 minut 


Składniki:
Spód biszkoptowy:
  • 4 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g drobnego cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe ( ja dałam agrestowe)
  • 750 g serków waniliowych
  • 700 ml  gorącej wody 
  • 800 g brzoskwiń w syropie
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • borówki, wiśnie kandyzowane
Sposób przygotowania:
  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Mąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ze szczyptą soli. ubij na sztywna pianę.
  4.  Żółtka utrzyj z cukrem na krem i dodawaj partiami mąkę.
  5. Następnie ciasto połącz delikatnie z ubitą wcześniej pianą.
  6. Ciasto wylej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temp. 170C około 20-25 minut.
  8. Galaretki zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, zostaw do ostudzenia.
  9. Serki homogenizowane wylej do miski, dodawaj płynną galaretkę, mieszaj aż do połączenia się składników.
  10. Odstaw na 15 minut do lodówki, gdy masa zacznie tężeć, wylej na upieczony biszkopt.
  11. Brzoskwinie odsącz z zalewy i rozłóż w równych odstępach, lekko wciskając w masę serową.
  12. Posyp borówki, wiśnie kandyzowane.
  13. Ponownie wstaw do lodówki.
  14. Sok z cytryny wymieszaj za 100 ml syropu brzoskwiniowego, podgrzej.
  15. W gorącym soku rozpuść żelatynę.
  16. Gdy płyn przestygnie, rozlej go na wierzch ciasta, również na owoce.
  17. Trzymaj ciasto w lodówce.
  18. Podawaj na następny dzień
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty