Serniczek na zimno
Aby nieco osłodzić sobie brzydką aurę na dworze, postanowiłam przygotować na weekend taki oto serniczek na biszkopcie. Na wierzch ja dałam brzoskwinie, borówki i wiśnie kandyzowane. Efekt wyszedł znakomity.
Wymiary blaszki: 24x28
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki:
Spód biszkoptowy:
Wymiary blaszki: 24x28
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki:
Spód biszkoptowy:
- 4 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 galaretki brzoskwiniowe ( ja dałam agrestowe)
- 750 g serków waniliowych
- 700 ml gorącej wody
- 800 g brzoskwiń w syropie
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- borówki, wiśnie kandyzowane
- Żółtka oddziel od białek.
- Mąkę pszenną przesiej razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Białka ze szczyptą soli. ubij na sztywna pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem na krem i dodawaj partiami mąkę.
- Następnie ciasto połącz delikatnie z ubitą wcześniej pianą.
- Ciasto wylej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 170C około 20-25 minut.
- Galaretki zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, zostaw do ostudzenia.
- Serki homogenizowane wylej do miski, dodawaj płynną galaretkę, mieszaj aż do połączenia się składników.
- Odstaw na 15 minut do lodówki, gdy masa zacznie tężeć, wylej na upieczony biszkopt.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i rozłóż w równych odstępach, lekko wciskając w masę serową.
- Posyp borówki, wiśnie kandyzowane.
- Ponownie wstaw do lodówki.
- Sok z cytryny wymieszaj za 100 ml syropu brzoskwiniowego, podgrzej.
- W gorącym soku rozpuść żelatynę.
- Gdy płyn przestygnie, rozlej go na wierzch ciasta, również na owoce.
- Trzymaj ciasto w lodówce.
- Podawaj na następny dzień
Komentarze
Prześlij komentarz