Mini racuszki z Hiszpanii
Witam serdecznie w ten pochmurny styczniowy dzień. Mam przyjemność podzielić się dzisiaj z Wami bardzo prostym przepisem na racuszki tzw. bunuelos. Bunuelos jest to rarytas wśród hiszpańskich deserów. Ja nazwałam je racuszkami bo tak wyglądają. W smaku również przypominają nasze racuchy, ale są bez dodatku drożdży. Potrzeba niewiele składników i zupełny brak doświadczenia w kuchni, aby wyszła pyszna słodka przekąska do kawy. Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i gotowe!
źródło: "moje smaki życia"
Składniki na ok. 30-40 sztuk
źródło: "moje smaki życia"
Składniki na ok. 30-40 sztuk
- 60 ml mleka ( 10 łyżek)
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła (wzięłam ok. 40 g)
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- Roztrzepać jajko z mlekiem.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i masło i połącz składniki palcami, tak jak na kruszonkę.
- Do tej mieszanki należy wlać masę jajeczno-mleczną.
- Wymieszać aby wszystkie składniki w miarę się połączyły w gęstą , niekoniecznie gładką masę.
- Rozgrzać głęboką patelnię z olejem rzepakowym.
- Następnie małą łyżeczką nabierać ciasta i drugą spychać na rozgrzany tłuszcz.
- Usmażone racuszki wykładać na talerz pokryty ręczniczkiem papierowym aby ewentualny tłuszcz wsiąkł w niego.
- Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz