Zupa warzywna na indyku
Wspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :)
Składniki : 6 porcji
- 40 dag filetu z piersi indyka
- 2 duże marchewki
- 1/2 pora
- 2 łyżki masła
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/2 szkl. ryżu
- 1 szkl. mleka
- 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła
- sól , pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Oczyść marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z mięsem. Por starannie oczyść, pokrój w krążki.
- Na patelni rozgrzej masło. Wsyp krążki pora i szczyptę soli.Przesmaż , przełóż do garnka z wywarem. Dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
- Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą.
- Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką .
Komentarze
Prześlij komentarz