Babka kajmakowa

Mam zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!!

Składniki:
 
- 5 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat)
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób przygotowania
1. 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka, dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)
2. 180 g mąki pszennej oraz 100 g mąki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.
3. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.
4. Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą, dodać żółtka.Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.
5. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać.Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.
8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.


Polewa
1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników.
2. Wystudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.


Smacznego :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Polecam ją upiec, jest naprawdę warta polecenia :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty